Hiperpigmentimi është një term që përshkruan një sërë kushtesh të lëkurës që prodhojnë njolla të errëta. “Hyper” do të thotë më shumë, dhe “pigment” do të thotë ngjyrë. Ky është rezultati që trupi juaj prodhon një tepricë të melaninës, pigmentit natyror që i jep ngjyrën lëkurës suaj. Hiperpigmentimi mund të shfaqet si njolla kafe, të zeza, gri, të kuqe ose rozë. Njollat nganjëherë quhen njolla të moshës, njolla dielli ose njolla të mëlçisë.

Cilët faktorë kontribuojnë në hiperpigmentim?

Prodhimi i melaninës rritet, duke shkaktuar hiperpigmentim. Melanina, një pigment natyral i prodhuar nga qelizat e lëkurës, është përgjegjës për ngjyrën e lëkurës, flokëve dhe syve tanë. Prodhimi i melaninës mund të rritet kur qelizat e lëkurës janë të dëmtuara ose të pashëndetshme. Melanina mund të grumbullohet dhe të bëjë që një zonë të duket më e errët. Përveç njollave të errëta, hiperpigmentimi nuk ka simptoma.

Një sërë faktorësh mund të shkaktojnë një rritje të prodhimit të melaninës, por më kryesorët janë ekspozimi në diell, ndikimet hormonale, mosha dhe lëndimet e lëkurës ose inflamacioni.

3 Llojet e hiperpigmentimit

 • Njollat e pigmentimit (hiperpigmentimi). Njollat e pigmentit shkaktohen nga ekspozimi në diell. Si rezultat, ato janë më të zakonshme në pjesët e trupit që ekspozohen shpesh, si fytyra, qafa, dekolteja, duart dhe krahët. Ato janë zakonisht njolla të vogla, të errëta të lëkurës.
 • Melasma. Melasma mendohet se shkaktohet nga ndryshimet hormonale dhe mund të shfaqet gjatë shtatzënisë. Hiperpigmentimi mund të ndodhë kudo në trup, por është më i zakonshëm në stomak dhe fytyrë.
 • Hiperpigmentimi post-inflamator ndodh kur lëkura juaj prodhon një tepricë të melaninës pasi është irrituar ose lënduar.
Si mund të shmanget hiperpigmentimi?
Megjithëse hiperpigmentimi nuk mund të shmanget gjithmonë, mbrojtja nga dielli mund të ndihmojë:
 • përdorimi i kremrave kundër diellit me SPF të paktën 30

 • veshja e kapelave ose veshjeve që bllokojnë rrezet e diellit
 • shmangia e diellit gjatë orëve nga 10 e mëngjesit deri në 4 pasdite

 

Si mund të trajtohet hiperpigmentimi?

Kur hiperpigmentimi shfaqet për herë të parë, është e rëndësishme të shihni një dermatolog për një diagnozë të duhur, sepse simptomat tuaja mund të shkaktohen nga një sëmundje tjetër e lëkurës.

Këtu janë disa opsione për të diskutuar me dermatologun tuaj:

 • Retinol. Retinoli e eksfolojnë lëkurën tuaj kimikisht dhe ndihmojnë në bllokimin e receptorëve që kontrollojnë sasinë e pigmentit që del nga lëkura juaj.
 • Barnat me recetë. Dermatologu juaj mund të përshkruajë medikamente bazuar në shkakun e hiperpigmentimit tuaj.
 • Peeling kimik. Nëse hiperpigmentimi shkaktohet nga ekspozimi në diell, piling kimikë mund të ndihmojnë me kalimin e kohës. Sigurohuni që ofruesi juaj të ketë përvojë në kryerjen e piling kimikë, pasi këto peeling mund të shkaktojnë inflamacion të tepërt të lëkurës, gjë që mund të përkeqësojë hiperpigmentimin.
 • Trajtimet me laser. Melasma trajtohet me terapi drite me puls intensiv, e cila përdor një spektër të gjerë drite për të gjeneruar nxehtësi dhe për të synuar dhe hequr pigmentin. Sipas hulumtimeve, ky trajtim mund të ndihmojë në afat të shkurtër, por rikthimi zakonisht ndodh brenda tre muajve.
 • Vitamina C pengon sintezën e melaninës duke ulur aktivitetin e një enzime të njohur si tirozinazë. Përdoret gjerësisht në dermatologji për reduktimin e pigmentimit të njollave të hiperpigmentuara në lëkurë.

Produkte të sugjeruara të cilat mund t’i gjeni në faqen tone online ose në klinikën tonë:

Obagi clear dhe Obagi blend preferohen të aplikohen së bashku

 

 

GlamShop

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop